26. Uluslararası Psikolojik Danışma ve Rehberlik Kongresi
Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği ve Ankara Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı ve Eğitim Psikolojisi Anabilim Dalı iş birliği ile Eğitim Bilimleri Fakültesi ev sahipliğinde 13–15 Haziran 2025 tarihlerinde “Aile ve Psikolojik Danışma: Güçlü Bireyler, Sağlıklı Toplumlar” temasıyla 26. Uluslararası Psikolojik Danışma ve Rehberlik Kongresi gerçekleştirilmiştir. 2025 yılı, Türkiye’de PDR eğitiminin 60. yılı olması vesilesiyle bu yılki kongre, alana tarihsel bir bakış ve gelecek vizyonu kazandırılması amacıyla özel bir anlam taşımaktadır. Aynı zamanda 2025’in “Aile Yılı” ilan edilmesi dolayısıyla, bireyin psikososyal gelişiminde ailenin rolü ve aile-çocuk-çevre etkileşimi kongrenin merkezî temalarından biri olarak öne çıkmıştır.
Kongre süresince:
1 söyleşi,
2 konferans,
6 panel,
19 atölye çalışması
250 civarında bildiri sunumu gerçekleştirilmiştir.
Kongreye Türkiye’nin dört bir yanından yaklaşık 400 akademisyen, saha çalışanı, lisans ve lisansüstü öğrencileri katılım sağlamıştır.
Kongrede işlenen temel temalara gelecek olursak;
Dijitalleşmenin psikolojik danışma süreçlerine etkisi
Aile ve okul bağlamında zorbalıkla mücadele
Ruh sağlığında bütüncül ve toplumsal yaklaşım
Etik, mesleki gelişim ve teknolojiye uyum temaları ele alınmıştır.
Kongrede gerçekleştirilen oturumlar sayesinde farklı şehirlerden ve kurum türlerinden birçok katılımcı ile disiplinler arası etkileşim güçlendirilmiştir.
Bu yıl kongrede:
Gelenekselleşen Empati Ödülü Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Sayın Fetullah GÜNER’e takdim edilmiştir.
Alanın gelişimine katkı sunan lisansüstü düzeydeki akademik çalışmaları teşvik etmeye yönelik Genç Araştırmacı Ödülleri kapsamında birinci Bilal Kaya, ikinci Burak Can Korkmaz ve üçüncü Ayşenaz Ekin Duman’a takdim edilmiştir.
Ayrıca kongrenin sanatsal açılış bölümünde müzikal katkı sunan sanatçılara ve yürütücü akademik personele teşekkür belgeleri ve plaketler sunulmuştur.
Kongreye katılan panelistler ve konuşmacılar arasında:
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Sayın Fetullah GÜNER, Adalet Bakanlığı Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Daire Başkanı Sayın Meral Gökkaya, Rehberlik Hizmetleri Daire Başkanı Sayın Uzm. Psk. Dan. Serpil Altuncu Varol, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü Eğitim Politikaları Daire Başkanı Sayın Dr. Kadir Burak Salimoğlu,
PDR alanında değerli akademisyenler,
Sahada görev yapan meslektaşlarımız,
Türk PDR Derneğinin sayın genel başkanı,
Lisansüstü katılımcılar yer almıştır.
Uluslararası 26. Psikolojik Danışma ve Rehberlik Kongresi,
Alanın bilimsel zenginliğini görünür kılmış,
Mesleki dayanışmayı güçlendirmiş,
Genç akademisyenlerin üretkenliğini desteklemiş,
Toplumun ruh sağlığına ilişkin güncel sorunları ve çözüm önerilerini birlikte tartışma imkânı sunmuştur.
Sunulan tüm olanaklar, kongrenin planlanmasından uygulanmasına kadar sürece katkı sunan çok sayıda kişi ve kurumun desteğiyle hayata geçirilmiştir. Bu vesileyle katkı sağlayan tüm paydaşlara en içten teşekkürlerimizi sunarız. Bu paydaşlar
- Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. İlhan YALÇIN
- Türk PDR Derneği Genel Başkanı Sayın Mesut YILDIRIM
- Türk PDR Derneği Genel Başkan Vekili Sayın Prof. Dr. Metin PİŞKİN
- Türk PDR Derneği Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri,
- Türk PDR Derneği’nin değerli İl Temsilcileri,
- Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı ile Eğitim Psikolojisi Anabilim Dalı’nın kıymetli öğretim üyeleri,
- Tüm özverileriyle çalışan Ankara Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Programı lisans ve lisansüstü öğrencileri,
- Ve Türk PDR Derneği bünyesinde, farklı üniversitelerin Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programlarında öğrenim görmekte olan değerli lisans öğrencilerimize en içten teşekkürlerimizi ve sonsuz şükranlarımızı sunarız.