18. Ulusal PDR Öğrencileri Kongresi
18. Ulusal PDR Öğrencileri Kongresi, 15-16-17 Eylül tarihlerinde, Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği ve TED Üniversitesi işbirliği, Psikolojik Danışman Öğrenci Konseyi organizatörlüğünde ‘’Gençlerden Geleceğe: Zorlayıcı Zamanlarda Psikolojik İyi Oluş’’ teması ile TED Üniversitesi’nde gerçekleştirilmiştir.
Kongremize Türkiye’nin 67 üniversitesinden psikolojik danışman adayları katılım göstermiştir. 18. Ulusal PDR Öğrencileri Kongresi’nde 1 panel, 14 konferans, 31 çalıştay ve 46 bildiri yer almıştır.
İlk gün konferanslarında psikolojik danışmanın iyi oluşu, zorlayıcı yaşam olaylarında iyilik halini korumak ve sürdürmek üzere neler yapılabileceği, gelişim alanları bağlamında psikolojik sağlamlık, bilişsel davranışçı terapinin kapsamı ve öneminden bahsedilmiştir.
Kongrenin ikinci gününde, bilinçli farkındalık yaklaşımı, şema terapi bağlamında travma, karakter güçleri ve bireylerin karakter güçleriyle alakalı farkındalığı, umut kavramının genel olarak tanımı ve pasif umuda karşı aktif umut kavramının önemi ve gerekliliği ve psikolojik danışman yeterliliği ele alınmıştır.
Kongrenin son gününde akran zorbalığı ile ilgili dünyada ve ülkemiz özelinde yapılan araştırmalardan ve okullarda zorbalığı önleme stratejilerinin neler olabileceğinden bahsedilmiştir.
‘’Öğrenci Topluluklarının Psikolojik İyi Oluşu Artıracak Faaliyetleri’’ konulu öğrenci panelinde, deprem sonrası öğrenci topluluklarının psikolojik iyi oluşa olumlu anlamda etki edeceği amacıyla gerçekleştirilen faaliyetlerden bahsedilmiştir.
Kongre sonucunda, dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de özellikle son zamanlarda zorlayıcı yaşam olaylarının gittikçe daha sık yaşanması iyi oluş kavramının önemini ortaya konulmuş ve psikolojik danışman eğitimi ile psikolojik danışma uygulayıcılarına, araştırmacılara ve politika yap
ıcılara yönelik önerilerde bulunulmuştur.