III. Okul Psikolojik Danışmanlığı Sempozyumu
III. OKUL PSİKOLOJİK DANIŞMANLIĞI SEMPOZYUMU
SONUÇ BİLDİRGESİ
Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi işbirliği ile 08-09 Kasım 2024 tarihlerinde “Dijital Çağda Değişen Ve Gelişen Okul Psikolojik Danışmanlığı” temasıyla “III. Okul Psikolojik Danışmanlığı Sempozyumu gerçekleştirilmiştir. Sempozyum kapsamında Okul Psikolojik Danışmanlığında yaşanan güncel konular başta olmak üzere alana ilişkin “Okul Psikolojik Danışmanlığında Yenilikçi Yaklaşımlar Ve Uygulamalar, Okul Psikolojik Danışmanlığında Dijital Teknolojilerin Kullanımı, Okul Psikolojik Danışmanlarının Karşılaştığı Zorluklar, Okul Psikolojik Danışmanlığında Etik Konular, Kültüre Duyarlılık, Kriz Ve Travma Odaklı Uygulamalar, Hak Savunuculuğu” konuları ele alınmıştır. Sempozyum süresince 2 konferans, 7 akademisyen ve 3’ü alanda çalışan uzmanlar olmak üzere 10 hocamız tarafından gerçekleştirilen 2 panel, 21 araştırmacı tarafından yapılan 2’si yüzyüze 11’i çevrimiçi olmak üzere toplam 13 sözlü bildiri sunulmuştur. Sempozyum yaklaşık 228 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir.
Sempozyum açılış konuşmaları Sempozyum başkanı Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Firdevs SAVİ ÇAKAR, Genel Başkan Vekilimiz Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Metin PİŞKİN ve Türk PDR Derneği Genel Başkanı Psik. Dan. Mesut YILDIRIM tarafından Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Merkez Konferans ve Sergi Salonunda gerçekleştirilmiştir. Açılış konuşmalarında okul psikolojik danışmanlığının tarihsel süreçleri ve gelecek yönelimleri üzerinde durulmuştur.
Sempozyumun ilk konferansı “Okul Psikolojik Danışmanlığında Yaşanan Gelişmeler” başlığıyla İstanbul Kültür Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alim KAYA tarafından gerçekleştirilmiştir. Okul psikolojik danışmanlığının mesleki kimlik gelişimi sürecine tarihsel bir bakış atılarak güncel gelişmelere yer verilmiştir.
Sempozyumun ikinci konferansı Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahiddin ÖĞÜLMÜŞ tarafından “Mutlu muyuz?” başlığıyla gerçekleştirilmiştir. Mutlulukla ilgili istatistikler paylaşılmış, mutluluğun ilişkili olduğu değişkenlerin altı çizilmiştir. Mutluluğun sosyal ağlarda nasıl yayıldığı, kişilik özelliklerinin mutlulukla nasıl bir ilişkisi olduğu açıklanmıştır.
Sempozyumun Okul Psikolojik Danışmanlığında Güncel Sorunlar konulu paneli Prof. Dr. Nursel Topkaya’nın moderatörlüğünde, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Metin PİŞKİN, Aksaray Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rezzan GÜNDOĞDU, Burdur Ercan Akın Fen Lisesi Psik. Dan. İbrahim Can POLAT, Burdur Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Sosyal Çalışmacı Ersin EREN’in katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Prof. Dr. Metin PİŞKİN tarafından “Mesleki Hak Savunuculuğu” konusu, Prof. Dr. Rezzan GÜNDOĞDU tarafından “Okulda Çözüm Odaklı Yaklaşımın Kullanılması”, Psik. Dan. İbrahim Can POLAT tarafından “Okullarda Sık Yaşanan Öğrenci Sorunları ve Önlemler” Sosyal Çalışmacı Ersin EREN tarafından “Okul Psikolojik Danışmanlığında Kurumlar Arası İş Birliği ve Mekanizmalar” konuları ele alınmıştır.
Sempozyumun ikinci paneli “Okul Psikolojik Danışmanlığında Yenilikçi Yaklaşımlar” konusuyla Prof. Dr. Zeynep KARATAŞ’ın moderatörlüğünde, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Özlem TAGAY, Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuğba SARI, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Gökmen ARSLAN, Burdur Lisesi Psikolojik Danışmanı Gülümser POLAT’ın katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Prof. Dr. Özlem TAGAY tarafından “Okul Psikolojik Danışmanlarında Dolaylı Travma ve Özbakım” konusu, Doç. Dr. Tuğba SARI tarafından Pozitif Psikolojide Yeni Uygulamalar başlığı, Doç. Dr. Gökmen ARSLAN tarafından Okullarda Psikolojik Sağlamlığın Desteklenmesi ve Psik. Dan. Gülümser POLAT tarfından “Okul Psikolojik Danışmanlarının Deneyimleri, Sorunlar ve Öneriler” başlıklarına yer verilmiştir.
Sempozyumda yukarıda bahsedilen konferanslar ve panellere ek olarak 2 tane de atölye çalışması gerçekleştirilmiştir. “Gestalt Terapi Odaklı Uygulamalar” atölyesi Prof. Dr. Özlem TAGAY tarafından, “Bilişsel Davranışçı Terapide Formülasyon” atölyesi Prof. Dr. Zeynep KARATAŞ tarafından gerçekleştirilmiş, katılımcılar teorik bilgilerin yanı sıra uygulamalı etkinliklere katılma şansı da elde etmişlerdir. 11’i çevrimiçi olmak üzere bir yüzyüze ve iki çevrimiçi oturumda 13 sözlü bildirinin sunumu gerçekleşmiştir. Türkiye’deki okul psikolojik danışmanlığı eğitiminde bürokratların etkileri, uygulamalı derslerin ve süpervizör eğitiminin önemiyle ilgili başlıklara yer verilmiş, okul psikolojik danışmanlığında nöroçeşitlilik, kültürlerarası duyarlılık gibi konularda bilgi paylaşımı yapılmıştır.
Sempozyumda kongre ve panellerde ele alınan başlıklar ışığında;
* Sempozyumun devamlılığının sağlanmasının alana katkı sağlayıcı olduğu,
* Okullarda özellikle öne çıkan sorunlarla ilişkili konularda (şiddet, krizler, afetler vb.) psikolojik danışmanların daha donanımlı hale getirilmesi için yeterliliklerinin, mesleki yetkinliklerinin artırılmasının gerekli olduğu vurgulanmış,
* Okul psikolojik danışmanlığına özgü ulusal bir modelin elzem bir ihtiyaç olduğunun altı çizilmiş,
* Okul psikolojik danışmanlarının hak savunuculuğu çalışmalarına öncelik vermesi için desteklenmesinin gerekli olduğu belirtilmiş,
* Türk PDR Derneğinin sempozyumda yürüttüğü çalışmalarla ilgili akademisyenleri, sahayı ve uygulamacıları kapsayarak açık ve şeffaf bir süreç yürütmesinin yararlı olduğu,
* Psikolojik danışmanların mesleki kimlik gelişimine ilişkin ihtiyaçlarının lisans döneminde ele alınmaya başlanmasına ve mezuniyet sonrası da desteklerin devam ettirilmesine ihtiyaç olduğuna dikkat çekilmiştir.
III. Okul Psikolojik Danışmanlığı Sempozyumu Türk PDR Derneği Genel Başkanı Mesut YILDIRIM, Sempozyum Başkanları Türk PDR Derneği Genel Başkan Vekili Prof. Dr. Metin PİŞKİN, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Firdevs SAVİ ÇAKAR, tarafından tüm düzenleme kuruluna teşekkür ve hediye takdiminde bulunmuş, çekilen hatıra fotoğrafı ile sempozyum sona ermiştir.