II. Psikolojik Danışman Eğitimi, Süpervizyonu ve Akreditasyonu Sempozyumu
II. ULUSLARARASI KATILIMLI PSİKOLOJİK DANIŞMAN EĞİTİMİ, SÜPERVİZYONU VE AKREDİTASYONU SEMPOZYUMU
SONUÇ BİLDİRGESİ
Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi işbirliği ile II. Psikolojik Danışman Eğitimi, Süpervizyonu ve Akreditasyonu Sempozyumu 7 Kasım 2024 tarihinde yüz yüze gerçekleştirilmiştir. ”Psikolojik Danışman Eğitiminde Program Akreditasyonu ve Kalite” teması ile gerçekleştirilen sempozyum kapsamında Ulusal ve Uluslararası Akreditasyon ve Kalite Süreçleri, Hesap Verebilirlik, Sürdürülebilirlik ve Sürekli İyileştirme, Grupla Psikolojik Danışma Uygulaması / Yaşantısı ve Süpervizyonu, Bireyle Psikolojik Danışma Uygulaması ve Süpervizyonu, Grup Psikoeğitimi Uygulamaları ve Süpervizyonu, Okul Psikolojik Danışmanlığı Uygulamaları ve Süpervizyonu, Kariyer Psikolojik Danışmanlığı Uygulamaları ve Süpervizyonu, Süpervizyon ve Süpervizör Eğitimi, Süpervizyon Modelleri, Psikolojik Danışman Eğitiminde Kanıta Dayalı Çalışmalar, Psikolojik Danışma Yeterlilik Alanları ve Psikolojik Danışman Yeterlilikleri konuları ele alınmıştır. Kongre süresince 2 çalıştay, 1 panel, uluslararası katılımcılarla çevrimiçi 2 konferans yapılmıştır. Sempozyum yaklaşık 211 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir.
Kongre açılış konuşmaları Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Firdevs Savi ÇAKAR, Türk PDR Derneği PDR-EPDAB AÜK 2. Dönem Bşk. / İstanbul Aydın Üniversitesi Eğitim Fakültesi PDR AD Başkanı Prof. Dr. Ragıp ÖZYÜREK, Türk PDR Derneği Genel Başkanı Mesut YILDIRIM ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin DALGAR tarafından yapılmıştır.
Sempozyumun “Psikolojik Danışman Eğitiminde Sürekli İyileştirme Yaklaşımları” temalı paneli Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinden Prof. Dr. Nursel Topkaya moderatörlüğünde gerçekleşmiştir. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinden Prof. Dr. Yasemin Yavuzer “Lisans Düzeyindeki Psikolojik Danışman Eğitiminde Uygulamalı Dersler ve Standartlar” konulu; konuşmasında özellikle bireyle, grupla psikolojik danışma ve okul psikolojik danışmanlığı uygulamalarındaki standartlardan söz etmiştir. Dokuz Eylül Üniversitesinden Prof. Dr. Aslı Uz Baş “Psikolojik Danışman Eğitimi Programlarının Akreditasyonundan Sorumlu Kuruluş PDR-EPDAB’ın Stratejik Planını Hazırlama Süreci” ile ilgili bilgiler sunmuştur. Samsun Üniversitesinden Doç. Dr. Mustafa Kemal Yöntem “Psikolojik Danışman Eğitiminde Süpervizyon Deneyimleri ve İhtiyaçlar” konulu konuşmasında Türkiye ve Amerika Birleşik Devletlerindeki süpervizyon deneyimlerinden ve süpervizyon alanların süpervizörlerinden beklentilerini açıklığa kavuşturmuş ve özellikle süpervizyon uygulamalarının standartlaştırılması gerektiğine vurgu yapmıştır. Ege Üniversitesinden Doç. Dr. Betül Meydan “Etkili Psikolojik Danışma Süpervizyonu İçin Önce Süpervizör Eğitimi” konulu panelinde süpervizör eğitimine yönelik Türkiye’deki uygulamaları açıklamış, ihtiyaçlara vurgu yapmış ve bu ihtiyaçların giderilmesi için öneriler sunmuştur.
Öğle yemeğinin ardından MAKÜ Sağlık Hizmetleri Yüksekokulunda Prof. Dr. Nursel TOPKAYA “Etik Karar Verme Sürecinde Değerlerimin Ne Kadar Farkındayım?” konulu atölye gerçekleştirilmiş ve atölyeye 20 kişi katılım göstermiştir. Eşzamanlı olarak Dr. Öğr. Üyesi Süleyman AKÇIL tarafından “Psikolojik Danışmada Etkili Öngörüşme” konulu atölye 26 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir.
Çevimiçi konferanslarda University of Galway’den Emekli öğretim üyesi Prof. Dr. John CAREY yer almış ve Preparing Students for Evidence-Based Practice: Revisioninng the Research and Evaluation Training of Practitioners and Researchers in Counselor Education Programs konulunu konferansını gerçekleştirmiş ve ardından dinleyicilerin sorularını yanıtlamıştır. İkinci konferansta ise Adams State University’de Associate Clinical Faculty olarak görev yapan ve Amerika Psikolojik Danışmanlık ve İlgili Eğitim Programları Akreditasyon Konseyi (CACREP) Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapan Doç. Dr. Sonja A. Sutherland Considerations for National Counselor Education Program Accreditation konulu konferansını gerçekleştirmiştir. CACREP-CEO’su Sylvia Fernandez’in eşlik ettiği konferansta CACREP’in geçmişteki, şimdiki ve gelecekteki durumu hakkında bilgiler verilmiş ve ardından dinleyicilerin soruları yanıtlanmıştır.
Sempozyumda ele alınan konular ışığında;
– Sempozyumun devamlılığının sağlanmasının alana katkı sağlayıcı olduğu düşünülmektedir.
– Psikolojik danışmanlığın alt alanlarına yönelik yeterliliklerin tanımlanmasına önem verilmesi gerektiği görülmektedir.
– Tüm lisans programlarında özellikle uygulama derslerinde standartların belirlenmesi ve uygulamada yaygınlaştırılması için adım atılması gerektiği düşünülmektedir.
– Lisans programlarındaki uygulamalı psikolojik danışma dersleri için süpervizör yetiştirilmesine ve desteklenmesine dair eğitimlerin ve süpervizyona ilişkin lisansüstü derslerin yaygınlaştırılması gerekli görülmektedir.
– Akreditasyon süreçlerinde Türkiye’deki psikolojik danışman eğitimi ile ilgili lisans programlarının Türk PDR Derneği çatısındaki kuruluş olan PDR-EPDAB’tan değerlendirici eğitimi, kurum eğitimi ve öğrenci eğitimi almaları önerilmektedir.
– Kanıt temelli çalışmaların ve uygulamaların artırılması gerekli bulunmuştur.
II. Uluslararası Katılımlı Psikolojik Danışman Eğitimi, Süpervizyonu ve Akreditasyonu Sempozyumu kapanışında Türk PDR Derneği Genel Başkanı Mesut YILDIRIM, Sempozyum Başkanları Türk PDR Derneği Genel Başkan Vekili Prof. Dr. Metin PİŞKİN, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Firdevs SAVİ ÇAKAR, İstanbul Aydın Üniversitesi öğretim üyesi, Türk PDR Derneği PDR-EPDAB Başkanı Prof. Dr. Ragıp ÖZYÜREK tarafından tüm düzenleme kuruluna teşekkür ve hediye takdiminde bulunmuş, çekilen hatıra fotoğrafı ile sempozyum sona ermiştir.