Eğitim Koçluğu veya Öğrenci Koçluğu Tanımı Kavramı

Eğitim Koçluğu veya Öğrenci Koçluğu Tanımı Kavramı

Eğitim koçluğu veya Öğrenci koçluğu tanımı kavramı aşağıda sunduğumuz gerekçeler doğrultusunda ,Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim kanunu, İlgili yönetmelikler ve hükümlere aykırılık teşkil ettiği gibi Pedagojik ve Psikolojik Danışma ve Rehberlik alanı ile ilgili Akademik ,bilimsel temellere aykırılık bulunmaktadır. Öğrencilerimize ehliyetsiz kişilerin istismarına kapı aralamaktadır. Kavram pedagojik olarak hatalıdır.
-Açılan eğitim afişlerinde katılımcı şartlarında eğitim fakültesi dışında Öğretmenlik ve pedagojik eğitim verilmeyen Öğretmen mesleği dışında mezunlara açık olması meslek ehliyeti liyakat ve yeterliliği olmayan yaşam koçlarına kapı aralamaktadır. Bu durum Talim terbiye Kurulu kararlarına ve Bakanlık hükümlerine aykırı olduğu gibi öğrencinin istismarına kapı aralamaktadır.
Ülke Genelinde eğitim koçluğu adı altında yasal olmayan işletmeler açılmaya başlamıştır. Öğrencilerimiz ve velilerimiz istismar edilmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığının izin verdiği özel öğretim türleri ve unvanları açıktır Bakanlık hükümlerine göre yasal olmayan unvanlar kullanılması Bakanlık temel kanunlarına aykırdır.
-Milli Eğitim Bakanlığının proje olarak düşündüğü ancak olumsuz sonuçları nedeniyle eğitim programlarından çıkardığı ifade edilen halen Eğitim veya öğrenme koçluğu gibi ‘’Damızlık Erkek koyun’’ adıyla Bilimsel olmayan ve Pedagojik açıdan yanlıştır ve bu tanımla sertifikalar verilmesi eğitimi,öğrenciyi istismarı kaçınılmazdır. Eğitim alanı ile ilgsi olmayan ve öğrenci üzerinden ticari kazanç sağlamaya dönük kişilerle, Eğitim bilimci ve öğretmen olmayan yaşam koçlarının eğitim sürecini istismar etmesine neden olacaktır.
-Eğitimin içeriğine bakıldığında Öğretmenlik ve Psikolojik Danışma ve rehberlik Hizmetlerinin görevleri vardır. Bakanlığımızda bu hizmetleri yapacak kadrolar bellidir. Öğretmendir, Rehberlik öğretmenleridir. Bilimsel olmayan Milli eğitim bakanlığında tanımlı olmayan kavramlarla istismara açık yeni kavramlara Milli Eğitim Bakanlığının denetleme ve önleme yapması gerekirken belirttiğimiz hususlar dahilinde istismara kapı aralamaya neden olacak eğitimler hukuki ve akademik olarak hatalıdır.
-Eğitim koçu olduğu ifade edilen kişilerin ilgili eğitimler ile alakası olmadığı gibi Rehberlik,çocuk gelişimi,psikolojik hizmetler eğitimcisi olmadıkları bir başka vahim konudur. Maalesef bir çok üniversite ve İl –İlçe Milli Eğitim müdürlükleri Eğitim amaçları ve müfredatına aykırı olan bu çalışmaya açtıkları eğitimlerle neden olmaktadır
– Eğitim koçluğu veya Öğrenci koçluğu kavramı Bakanlığımızda resmi olarak kullanılmadığı gibi. Yaşam koçları veya Koçluk merkezlerinin öğrenci ile ilgilenmesi ve Eğitim danışmanlığı yapması mümkün değildir. Yaşam koçları ve Koçluk merkezlerinin İş alanları kariyer gelişimi ve meslek içerisinde kişisel gelişim olarak resmi gazetede tanımlanmıştır.

Bu gönderiyi paylaş

İhbar hattımıza ulaşmak için tıklayınız...

X