AÇIKÖĞRETİM DE PSİKOLOJİ LİSANS PROGRAMI KABUL EDİLEMEZ

AÇIKÖĞRETİM DE PSİKOLOJİ LİSANS PROGRAMI KABUL EDİLEMEZ

TÜRK PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK DERNEĞİ BASIN AÇIKLAMASI

PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ LİSANS  EĞİTİMLERİNİN AÇIK VEYA UZAKTAN YAPILMASI KABUL EDİLEMEZ

İstanbul Üniversitesi bünyesinde bulunan Açık Öğretim Fakültesine bağlı olarak üniversite senato kararıyla 2020-2021 Yılı itibariyle Psikoloji bölümü açılması kararı alındığını maalesef öğrenmiş bulunmaktayız.

Eğitim bilimlerinde en önemli kriter hazırbulunuşluktur. Psikoloji gibi ileri düzey iletişim, analitik düşünme, üst düzey zihinsel ve bilişsel özellik isteyen alanı Açık öğretime açarak belirtiğimiz hazır bulunuşluğa sahip olmayan kişilerin kabul edilmesine neden olacaktır.

Konu insan ruh sağlığıdır. İlgili mezunların hizmet alanı bu olacaktır. İnsan sağlığını ilgilendiren bölümlerin açık öğretimle verilmesi öncelikle insana karşı yapılan aykırılıktır. Psikoloji uzaktan eğitimle asla yetkinlik sağlanacak bir alan değildir. Bu nedenle Türk PDR-Der olarak diploma sonrası verilen online mesleki gelişim kurslarını dahi uygun görmemekteyiz.

Halen ülkemizde ruh sağlığı yasasının olmadığını, ruh sağlığı meslek sınırlarının ve tanımlarının netleşmediği, halkımızın sahte ruh sağlığı uzmanları ve istismarcılarının yoğun şekilde istismarına maruz kaldığı ortamda yetkin olmayan diplomalılar durumu iyice içinden çıkılmaz hale getirecektir. Maalesef İstanbul Üniversitesi bir bilim ve hizmet alanının yozlaştırılmasına neden olacak korkunç bir karar almıştır.

Salt psikoloji değil, çocuk gelişimi ve sosyal hizmetler bölümlerinin de açık veya uzaktan eğitimleri hatalıdır ve bu bölümlerinde açık veya uzaktan eğitimlerinin derhal durdurulması önemlidir.

Psikoloji Bilimi uygulamalı Psikolojik Danışma dalı meslek mensubu ’’ Psikolojik Danışmanlar’’ olarak psikoloji bölümünün açık öğretim fakültesi kapsamında eğitime açılmasının “Ruh sağlığı alanını yozlaştıracağı” halkımızın yeterli eğitimi alamamış diplomalı kişiler eline bırakılacağı böyle bir kararı kesinlikle kabul etmiyoruz ve bilimsel hiçbir çerçeveye sığdıramıyoruz. 

İstanbul Üniversitesi Senatosunun bilime ruh sağlığı yetkinliğine aykırı bu kararlarını tekrar ele alarak kararından vazgeçmesi için göreve davet ediyoruz.

50 bin mezunu,20 bin öğrencisi ile 30 bine varan üye yapısı ile Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik derneği olarak alınan kararı kabul etmiyoruz. Psikoloji alanının yozlaştırılmasına halkımızın ruh sağlığını korumak adına en güçlü şekilde karşı çıkacağımızı ve Ruh sağlığı meslek grubu olarak paydaşımız Psikologlar ve Türk Psikologlar Derneğinin söz konusu kararla ilgili yasal kapsamda yapacakları haklı mücadelesini desteklediğimizi İstanbul Üniversitesine ve kamuoyuna saygılarımızla ifade ediyoruz.

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği

Genel Merkez Yönetim Kurulu

Bu gönderiyi paylaş

İhbar hattımıza ulaşmak için tıklayınız...

X