Yasal Düzenlemelerde İnsan ve Çocuk Haklarına Dikkat!

Yasal Düzenlemelerde İnsan ve Çocuk Haklarına Dikkat!

MEB ve diğer bakanlıklar ile özel sektörde çalışan psikolojik danışmanlar olarak çocuk istismarı ve suçları konusunda en etkili biçimde görevini yerine getiren, 40.000’e yakın
ruh sağlığı meslek mensubu olarak bilinmelidir ki sadece 2018 yılında evlilik bildirimleri de dahil çocuğa yönelik ihmal, istismar ve suçların %48′ ini bildireren psikolojik danışmanlar; sözde değil özde görev yapmakta, konuya son derece hassas ve duyarlı yaklaşmaktadırlar.

Psikolojik danışmanlar, yeri geldiğinde insan ve çocuk hakları ile ilgili bütün gelişmelerde ve konularda üst düzey bir duyarlılıkla gerekli tepkisini, konuyla ilgili önerilerini uzmanca sunmaktadır.

‘Çocuk yaşta’ evlendirilen bireyle eşinin arasında on yıl üzeri yaş farkı olduğunda çocukla evlenen şahsın cezalandırılmasını öngören ve on yılın altındaki yaş farkı için ise şahsa ceza verilmemesine ve af edilmesine olanak tanıyan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne verilmesi düşünülen yasa teklifi çocuk istismarların önünü açacak, sosyal ve bireysel psikoloji bağlamında ciddi sorunlara ve örseleyici yaşantılara kapı aralayacak bir uygulamadır.

Düşünülen yasayla, 13 yaşındaki bir kız çocuğu ile 22 yaşındaki kişi evlendirildiğinde aralarındaki yaş farkı 10 yaş altında olduğu için çocukla evlenen şahıs, cezalandırılmayacaktır. Oysa bir tarafta yetişkin, bir tarafta yine bir ‘çocuk’ vardır. Dolayısıyla düşünülen yasa tasarısı, çocuk istismarının önünü açacak, erken yaşta evliliklerin sayısını arttıracak ve çocuk yaşta evliliklere kapılarını aralayacak bu uygulama, olumsuzlukları beraberinde getirecektir.

Devletimizi yönetenlerin, Türkiye Büyük Millet Meclisi mensuplarının ve yasa koyucuların özellikle çocuk istismarı ve çocuk yaşta evliliklere adeta vize veren bu tür bir yasanın psikolojik, sosyolojik ve insan hakları boyutunda getireceği olumsuz sonuçları fark etmeleri ve bu konuda tüm ruh sağlığı meslek kuruluşları ile işbirliği içinde olmaları önemlidir.

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği; bir çocuk istismarı olan çocuk yaşta evliliğe boyutu, gerekçesi, yaşı, yaş farkı ne olursa olsun karşıdır, çocuk hakları ve insan haklarına aykırı bu uygulamayı asla onaylamamaktadır.

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Genel Merkez Yönetim Kurulu

Bu gönderiyi paylaş

İhbar hattımıza ulaşmak için tıklayınız...

X