16.Ulusal PDR Öğrencileri Kongresi, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

16.Ulusal PDR Öğrencileri Kongresi, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

1-3 Ağustos 2019 tarihleri arasında gerçeklleştirdiğimiz “16.Ulusal PDR Öğrencileri Kongresi” Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Kongreye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti dahil yurdun dört bir yanındaki üniversitelerin PDR bölümlerinden 1100 öğrenci ve 50’nin üzrinde akademisyen katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan kongreye; BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı’nın yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, Türk PDR Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Cengiz Şahin, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Samettin Gündüz, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güngör Karauğuz, Eğitim Fakültesi PDR Anabilim Dalı Başkanı ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Zeynep Deniz Yöndem, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Üniversite kurucusu merhum İzzet Baysal’ın 10 Altın Öğüdü’nün okunmasının ardından açılış konuşmaları yapıldı.

BAİBÜ PDR Öğrenci Topluluğu Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Yasin Aydın, Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleştirilen ilk kongreye İzmir’de öğrenciyken katıldığını ve kongrenin 16’ncı yılında ulusal şekilde devam ediyor olmasından duyduğu mutluluğu ifade etti. Bu ulusal kongrenin devam etmesini sağlayan Türk PDR Derneği’ne, şimdiye kadar ev sahipliği yapan tüm üniversitelere, akademisyenlere ve PDR topluluğu öğrencilerine teşekkür etti.

BAİBÜ Eğitim Fakültesi PDR Anabilim Dalı Başkanı ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Zeynep Deniz Yöndem ise, “Psikolojik Danışmanlık mesleğine güzel katkılar sunmak, alanımızı daha ileriye taşımak için yoğun emek veriyoruz.” dedi ve özetle “Psikolojik Danışmanlık insanları yargılamadan, eleştirmeden, koşulsuz kabulle, saygıyla, özenle, empati ve can kulağıyla dinlemenin iyileştirici rolünü fark etmiş önemli bir disiplin alanıdır. Bunu aynı zamanda sadece etkili dinamikle değil bilimsel ilkelerle, mesleki etik kurallarla uygulama olanağı sunan bir disiplin alanıdır. Psikolojik Danışmanlık diğer meslekler gibi hızlı bir ivmeyle gelişmesine devam etmektedir. Temelde toplumun ihtiyaçlarından ortaya çıkmış bir alandır ve en büyük gücünü de toplumsal ihtiyaçtan almaktadır. Psikolojik Danışmanlık mesleği öğrencilerinin bu sorumluluk bilinciyle mesleklerini icra edeceklerine inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Türk PDR Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Cengiz Şahin ise özetle “2004 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nde başlamış olan 1. Ulusal PDR Öğrencileri Kongresi’nin bugün 16’ncısını tabiatın kalbi Bolu’da gerçekleştiriyoruz. Geçen yıl Mersin’de de buradakine benzer güzel bir kongre gerçekleştirmiştik. Türkiye’de bu kadar canlı, heyecanlı, bilimsel etkinliği olan, bu kadar çok katılımcının olduğu tek öğrenci kongresi olduğumuzu da burada ifade etmek istiyorum. Biz varsak sağlıklı toplum vardır, bizler toplumun ortak ruhsal paydasıyız. Milli Eğitim’de çalışan 34 bin, üniversitelerde binlerce akademizyenimiz ve bir çok bakanlıkta meslektaşlarımız var.  Bizler Eğitim Fakültesi içine sıkıştırdılar. Bizlerin başta sağlık bilimleri ve psikoloji olmak üzere konunun ruh sağlığı olduğu her yerde olmalıyız, eğitim almalıyız ve vermeliyiz. İstihdam alanlarını genişletmek için çaba veriyoruz, vermeliyiz.” diye konuştu.

BAİBÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güngör Karauğuz ise konuşmasına “Bu yıl 16’ncısı icra edilen Türk PDR Derneği’nin gelenekselleşen Ulusal PDR Öğrenci Kongresi’nde Bolu’da, BAİBÜ Rektörlüğü ve Eğitim Fakültemiz ev sahipliğiyle sizleri ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz.” diyerek başladı.

Eğitim Fakültesi ve PDR Anabilim Dalı’nın öneminden söz eden Prof. Dr. Karauğuz, özetle “Eğitim Fakültemiz, 8 bölümü ile ülkemiz için öğretmenler yetiştiriyor. PDR Ana Bilim Dalı lisans programı, 2000 yılında eğitim öğretime başlamış ve bu yıl 15’inci dönem mezunlarını vermiştir. Bugün Eğitim Fakültemiz ‘Zaman bendedir ve mekan bana emanettir’ düsturu ile topluma arkasını dönmeden, ben değil biz diyebilen değerlere sahip öğretmenler yetiştirmeyi şiar edinmektedir. Mevlana Celaleddin Rumi’nin asırlar öncesinden vurguladığı gibi fakültemiz yeni şeyler söyleyebilen öğretmenler yetiştirmek için de tüm çabasını sarf etmektedir. Eğitim Fakültemiz, Cumhurbaşkanımızın önderliğinde hazırlanmış olan 2023 eğitim vizyonu çerçevesinde, insanı merkeze alan ve çağın ve geleceğin becerileriyle donanmış, elde ettiği donanımı insanlık hayrına sarf edebilen, bilime sevdalı, kültüre meraklı ve duyarlı, nitelikli, ahlaklı çocuklar yetiştirme yolunda üzerine düşecek her görevi yerine getirmeye çalışmaktadır. Bu duygu ve düşüncelerle 16’ncı Ulusal PDR Öğrenci Kongremizin ülkemize, Bolumuza ve dünyaya hayırlı olmasını temenni ediyorum.” şeklinde konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili ise, öğrencilik yıllarında bu tür etkinliklere katılmanın kazanımlarının büyük olduğuna dikkati çekerek, kongrenin hazırlanmasında emeği geçenler ile ev sahipliğini yapan Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörlüğüne teşekkür etti.

“PDR Mesleğinin Önemi Artıyor”

Milli Eğitim Bakanlığı’nın PDR alanıyla ilgili çalışmaları hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Bilgili, özetle şu ifadeleri dile getirdi:

“Milli Eğitim’de çocuk ve öğrenci merkezli rehberlik ve psikolojik danışma hizmeti sunuyoruz. Sunduğumuz hizmet çok önemli. Peki niye önemli? Çünkü artık günümüzde herşey değişiyor. Yüz yüze iletişim büyük oranda teknolojik iletişime kayıyor. Bir yığın bağımlılık türleri ortaya çıkıyor. Yani sorumluluğumuz artıyor. Buna yönelik de sizlerin öneminiz artıyor. Yani sizler Milli Eğitim’de veya özel bir okulda göreve başladığınızda bu tür sorunlarla uğraşacaksınız. Çocuklarımıza bu alanda rehberlik yapacaksınız. Çocuklarımızın bu anlamda sorunlarını çözme gayreti içerisinde olacaksınız. PDR camiası kendi dinamizmini kendi yaratan bir camia. Kendi sorunlarınızı kendiniz çözen bir camia olmakla mükellefsiniz, olmak zorundasınız, mesleğinizin gereği bu diye düşünüyorum. Sadece Milli Eğitim’de değil diğer bakanlık ve kurumlarda da sizlere ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.

Konuşmasının ardından Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili’ye Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı tarafından üzerinde üniversitemizin logosunun olduğu çini bir hatıra tabağı takdim edildi.

BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise sözlerine kongreye ev sahipliği yapmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek başladı; öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği kongreyi düzenleyen akademisyenlere, öğrencilere ve tüm ekip çalışanlarına teşekkür etti.

Konuşmasının sonunda Rektör Alişarlı’ya Türk PDR Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Cengiz Şahin tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.

Kongreye destek veren kamu ve özel kurum ve kuruluşların yönetici ve temsilcilerine Prof. Dr. Cengiz Şahin ve Prof. Dr. Zeynep Deniz Yöndem tarafından teşekkür plaketleri verildi.

BAİBÜ Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği’nden Doç. Dr. Sadık Yöndem ve öğrencilerinden oluşan Abant Gitar Trio’nun gitar dinletisi beğeniyle dinlendi. Mini konserin sonunda sanatçılara çiçek takdimi yapıldı.

Ardından PDR mesleğinin sorunlarının ele alındığı açılış paneline geçildi. Prof. Dr. Zeynep Deniz Yöndem’in yönetimindeki panelde Düzce Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Koç, İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ragıp Özyürek ve Türk PDR Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Cengiz Şahin sunum yaptılar. Panelin sonunda konuk akademisyenlere Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güngör Karauğuz tarafından teşekkür plaketleri takdim edildi.

 

Bu gönderiyi paylaş

İhbar hattımıza ulaşmak için tıklayınız...

X