Ana Sayfa  Dernek  Yayınlar  Şubeler  Temsilciler  Üyelik  Kongreler  Basın  Yazılar  Bağlantılar  İletişim

  | Şube Açma Koşulları | İstanbul Şube | Eskişehir Şube| İzmir Şube | Adana Şube | Samsun Şube |



Türk PDR Derneği Şube Açma ve Yürütme Koşulları
Şubeler ve Şube Organları
Madde 20:
Şubeler aşağıda belirtilen koşullarda kurulur ve faaliyetlerini yürütürler.

a.Şubelerin Kuruluşları ve Faaliyetleri
aa.En az 50 üye bulunan illerde ya da bölgelerde(Bir bölge en fazla birbirine komşu üç ilden oluşabilir), o ildeki ya da bölgedeki üç üye olarak, Merkez Yönetim Kuruluna derneğin şubesi olma isteklerini bildiren bir dilekçe ile başvururlar.Bu dilekçede derneğin amacına ulaşması için ne gibi katkılarda bulunacakları gerekçeli olarak belirtilir. Bölge şubesi olarak açılan şubenin merkezi, kuruluş aşamasında en fazla üyeye sahip ilde bulunur.
ab.Merkez Yönetim Kurulu bu başvuruyu görüşerek karara bağlar. Bir ilde şube açılması kararının alınması durumunda, şube açılması işlemlerinin başlaması için bu durum dilekçe sahiplerine Yönetim Kurulu tarafından yazılı olarak bildirilir.
ac.Şube açılması için dilekçe veren üyeler şubenin açılması işlemlerinin de sorumluluğunu yüklenirler. Şubenin açılması için gerekli evrakları tamamladıktan sonra şubenin açılacağı ilin mülki amirine vererek, kuruluş işlemlerini başlatırlar. Bu sorumluluk şube resmen kuruluncaya kadar devem eder.
ad.Şubenin amacı Dernek merkezinin amacıyla aynı doğrultudadır. Üyelik koşulları aynen benimsenir.
ae.Meslek üyelerinin haklarını korumak amacıyla yapılan yasa çalışmalarında merkez temsilci olur. Derneğin temsil edilmesi durumunun söz konusu olduğu yasa çalışmalarında şubelerle muhakkak işbirliği yapılır.

b.Şubelerin Konu ve Çalışma Biçimleri
Şubeler dernek tüzüğünde belirtilen amaç ve ilkeler doğrultusunda aşağıdaki çalışmaları yürütürler.
ba.Mesleki ve bilimsel toplantılar düzenlemek
bb.Psikolojik danışma ve rehberlik mesleğini yaygın ve halkın doğrudan yararlanacağı pratik bir bilim dalı haline getirmek.
bc.Üyelerine yeni gelişmeleri tanıtmak ve hizmetiçi eğitim amacıyla konferanslar, seminerler düzenlemek.
bd. Psikolojik danışma ve rehberlik alanında mesleki gelişmeler için çalışmalar düzenlemek ve bu konuda merkezle işbirliği yapmak.
be.Şube üyelerinin adres ve kimlik bilgilerindeki değişiklikleri genel merkeze bildirmek.
bf.Şube üyelerinin üyelik aidatlarının %40’ını merkeze ödemek.
bg.Düzenlediği toplantıları merkeze bildirmek ve bu toplantılardan elde edeceği gelirin %10’unu merkeze ödemek.
bh.Yapacağı çeşitli etkinliklerde Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği'nin şubesi olduğu ifadesine yazılı malzemelerde ve duyurularda yer vermek.
bı.Dernek tüzüğü ve meslek ilkeleriyle bağdaşmayan davranışlarda bulunanların, üyelikten çıkarılma işlemlerini gerçekleştirmek.

Şube Organları
Madde 21:
Şubelerin organları:
a) Şube genel kurulu
b) Şube yönetim kurulu
c) Şube denetleme kurulundan oluşur.

Şube Genel Kurulu
Madde 22:Şube Genel Kurulu şubenin en yetkili ve en üst organı olup asil üyelerden oluşur.
Olağan toplantı iki yılda bir Aralık ayında Şube Yönetim Kurulunun çağrısı üzerine, şubenin bulunduğu ilde toplanır. Şube genel kurulu Genel Merkez Genel Kurlundan iki ay önce gerçekleştirilir. Seçim sonuçları ile zorunlu organlara seçilenler 15 gün içinde Genel Merkeze bildirilir.

Şube olağanüstü genel kurulu Şube Yönetim ve Denetleme Kurulu’nun gerekli gördüğü hallerde ve şube üyelerinden en az beşte birinin (1/5) yazılı isteği üzerine en geç bir ay içinde olağanüstü toplanır.

Şube Denetleme Kurulu’nun veya dernek üyelerinin beşte ikisinin yazılı isteği üzerine Şube Yönetim Kurulu, Genel Kurulu bir ay içinde toplantıya çağırmazsa, Şube Denetleme Kurulu veya toplantı isteğinde bulunan üyelerden birinin müracaatı üzerine mahalli sulh hukuk hakimi duruşma yaparak dernek üyeleri arasından üç kişilik bir heyeti, genel kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir.

Şube Genel Kurulu Çağrı Usulü
Madde 23:
Şube Yönetim Kurulu, Dernek tüzüğüne göre genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenledikten sonra en geç 15 gün önceden günü, saati, yeri ve gündemi mahalli bir gazetede ilan ederek üyeleri toplantıya çağırır. Ayrıca adlarına mektup yollayarak çağrı duyurusuyla birlikte Yönetim ve Denetleme kurullarının çalışma raporlarını gönderir.
Gazete duyurusunda, çoğunluğun sağlanmaması halinde toplantı yapılmazsa ikinci toplantının hangi gün ve saatte nerede yapılacağı da belirtilir. İki toplantı arasında bırakılacak zaman bir haftadan az olamaz.
Şube Genel Kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz. Her toplantının günü, saati, yeri ve gündemi, toplantı gününden en az on beş gün önce Valiliğe yazıyla bildirilir ve bu yazıya toplantıya katılacak üyeleri gösteren liste eklenir.

Şube Genel Kurulu Toplantı Yeter Sayısı
Madde 24:
Şube Genel Kurulu bu tüzüğe göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin yarısından bir fazlasının katılımıyla toplanır. İlk toplantıda yeter sayı sağlanamazsa, ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak bu ikinci toplantıda katılan üye sayısı Dernek Yönetim ve Denetleme Kurulları üye tam sayısı toplamının iki katından az olamaz.

Toplantının Yapılış Usulü
Madde 25:
Şube Genel Kurulu toplantıları ilanda belirtilen ve Valiliğe bildirilen gün, saat ve yerde yapılır. Toplantı, Yönetim Kurulu Başkanı veya görevlendireceği Yönetim Kurulu üyelerinden biri tarafından açılır ve yeterli sayının bulunduğu bir tutanakla tespit edilir. Açılıştan sonra toplantıyı yönetmek üzere bir divan başkanı ile iki katip açık oyla seçilir. Toplantının yönetimi divan başkanına aittir. Katipler toplantı tutanağını düzenler ve başkanla birlikte imzalarlar. Toplantı sonunda bütün tutanak ve belgeler (önergeler, oy kağıtları vs.) bir belge karşılığında Yönetim Kuruluna teslim edilir.

Hükümet Komiserinin toplantıya gelmemesi toplantının ertelenmesini gerektirmez. Toplantıda yalnız gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerden en az onda biri tarafından görüşülmesi istenen konuların gündeme alınması zorunludur.

Şube Genel Kurulunun Görev ve Yetkileri
Madde 26:
Şube genel kurulunun görev ve yetkileri;
1. Şube organlarını seçmek,
2. Şube Yönetim ve Denetleme Kurulları raporlarını görüşüp ibra etmek,
3. Gelecek çalışma dönemi için Yönetim Kurulunca hazırlanan bütçeyi görüşüp aynen veya değiştirerek kabul etmek,
4. Şubenin feshedilmesine karar vermek,
5. Şubenin amacını gerçekleştirmesi için her türlü kararları almak, Mevzuata ve Dernek tüzüğünde Genel Kurulca yapılması belirtilen diğer görevleri yerine getirmek,
6. Üyelikten çıkarma itirazlarını karara bağlamak.

Şube Yönetim Kurulunun Teşkili
Madde 27:
Şube Yönetim Kurulu, Şube Genel Kurulu tarafından asil üyeler arasından iki yıl süreyle ve gizli seçilecek yedi asil ve yedi yedek üyeden oluşur. Yönetim Kurulunu başkan temsil eder. Şubeyi ise Yönetim Kurulu temsil eder veya bu hususta kendi üyelerinden bir veya birkaçına temsil yetkisi verebilir. Yönetim Kurulu gerektiğinde yeteri kadar memur ve müstahdemi ücret karşılığında Şubede çalıştırabilir. Başkan vekili başkan bulunmadığı zamanlarda başkanlık görevini yapar. Yönetim Kurulu en az üç üye ile toplanır. Kararlar katılan üyelerin oy çokluğu ile alınır. Oylar eşit olursa, Başkanın bulunduğu taraf çoğunlukta sayılır.

Özür bildirmeden üst üstte iki kere toplantıya gelmeyen veya özür bildirse de altı aylık süre içinde dört toplantıya katılmayan üyenin Yönetim Kurulu üyeliği düşer. Bu durumu Başkan Yönetim Kuruluna sunduktan sonra ilgili üyeye yazı ile bildirir.

Yönetim Kurulu üyeliği boşaldığı taktirde aldıkları oy sırasına göre yedek üyeler Yönetim Kurulu üyeliği için çağrılırlar. Ayrılma ve diğer sebeplerle Yönetim Kurulu üye sayısı yedekler de dahil dört kişiden aşağı düşerse, mevcut Yönetim Kurulu üyeleri veya Denetleme Kurulu tarafından Genel Kurul bir ay içinde seçim için toplantıya çağrılır. Çağrının yapılmaması halinde dernek üyelerinden birinin başvurusu üzerine mahallin sulh hukuk hakimi dernek üyeleri arasından seçeceği üç kişiyi, bir ay içinde Genel Kurulu toplamakla görevlendirir.

Şube Yönetim Kurulunun Görevleri
Madde 28:
Yönetim Kurulunun görev ve yetkileri şunlardır:
1. Şubenin yıllık çalışma programını hazırlamak ve Şube Genel Kuruluna sunmak,
2. Şubeye üye olmak isteyenlerin müracaatları hakkında karar vermek (Genel Kurul toplanma kararından sonra üye kaydı yapılmaz) ve yeni üyeleri üç aylık dönemler halinde genel merkeze bildirmek.
3. Üye aidatlarının ödeme şeklini tespit etmek.
4. Şubeye yapılan bağışlar hakkında karar vermek.
5. Şubenin amacına uygun her türlü çalışma ve faaliyetlerde bulunmak, gelir sağlamak için olanaklar araştırmak.
6. Şube Genel Kurul için gündem hazırlamak, toplantıyı gerçekleştirmek, genel kurul sonunda zorunlu organlara seçilenleri Genel Merkeze bildirmek.
7. Şube Genel Kurul toplantısından en az on beş gün önce Yönetim Kurulu dönem çalışma raporunu hazırlamak.
8. Gerektiğinde Tüzük değişikliği için Genel Merkez Yönetimine teklifte bulunmak.
9. Şube onursal üyeliği için Genel Merkezin onayını almak.
10. Şubenin gelir ve gider işlemlerini Dernekler Kanunu ile tespit edilen esas ve belgelere uygun olarak yapmak ve gelecek dönem için bütçeyi hazırlayarak Şube Genel Kuruluna sunmak.
11. T.C. vatandaşı olmayanların Dernek üyeliğine kabulü halinde bunları on gün içinde Valiliğe bildirmek.
12. Şube Genel Kurul toplantısında alınan kararları yerine getirmek.
13. Yasaların kendisine verdiği diğer işleri yapmak ve yetkilerini kullanmak.
17. Şubede ücret karşılığı çalıştırılacak personelin ücretini tespit etmek, işe alınma veya ilişik kesme işlemleri hakkında karar vermek.
18. Gerekli hallerde Şube Genel Kurulunu olağanüstü toplantıya çağırmak.
19. Genel Merkez Yönetiminden alınan yetki üzerine Şubeye gayrimenkul almak ve satmak.
20. Bu tüzükle verilen diğer görevleri yapmak.

Şube Denetleme Kurulu
Madde 29:
Şube Denetleme Kurulu, Şube Genel Kurul tarafından iki yıl süre için gizli oyla seçilen üç asil, üç yedek üyeden oluşur. Kurul, üyelerinden birini başkan seçer. Denetleme Kurulu altı ayı geçmeyen aralıklarla Dernek hesaplarını denetler. Yıllık çalışma dönemi sonunda hazırlayacağı raporunu Genel Kurula sunar. Gerekli hallerde Genel Kurulu olağanüstü toplantıya çağırır.

Organlara Seçilenlerin İdareye Bildirilmesi
Madde 30:
Genel merkez ve şube yönetim kurulları yapılan seçimi izleyen 30 gün içinde, Yönetim Kurulu Başkanı tarafından; Yönetim ve Denetleme Kurullarına seçilen asil ve yedek üyelerin ad ve soyadları, baba adları, doğum yeri ve tarihleri, meslekleri ve ikametgahları Valiliğe yazı ile bildirir.

   Her Hakkı Türk PDR Derneği' nde Saklıdır.   Kaynak Göstermeden Alıntı Yapılamaz.    2007 © Ercan TEKİN